Ugens træ: Stribet løn

Ugens træ: Stribet løn

Stribet løn, videnskabeligt kendt som Acer pensylvanicum, er et mellemstort løvfældende træ. Dette træ har flere karakteristiske træk, der gør det unikt:

  • Stribet løn er et mellemstort træ med en åben vækstvane. De unge grene vokser opad, mens de ældre grene spreder sig mere vandret.
  • Barken på de unge stammer er glat og olivenbrun på den solbeskinnede side, men grøn på den skyggefulde side. Senere udvikler barken sig til en grågrøn farve med klare hvide striber. Ældre grene og stammer kan have rødbrun, afskallende bark.
  • Knopperne er modsatte, mørkerøde til gulbrune og har kun to skæl.
  • Bladene er runde til næsten firkantede med tre trekantede lapper og en skarpt savtakket rand. Oversiden af bladene er skinnende græsgrøn, mens undersiden er lyst grågrøn. Om efteråret antager bladene en smuk guldgul farve.
  • Blomstringen finder sted tidligt om foråret, inden løvspring. De gulgrønne blomster er klokkeformede og sidder i hængende klaser.
  • Frugterne er vingede og har krumme vinger, selvom de kun sjældent modner i de fleste områder uden for deres hjemsted.

Stribet løn er hjemmehørende i det østlige USA og Canada. Det vokser som et pionertræ og kan findes i skovområder i de tidlige stadier af succession.
Dette træ vokser typisk som en underhistorie i de blandede løvskove i sit naturlige habitat.

Stribet løn har et fladt og tæt forgrenet rodsystem med hovedrødder, der breder sig ud. Det er kendt for sin hurtige vækst, men det er også kortlevende.

Voksenstørrelsen for stribe-løn er normalt omkring 12 meter i højden og 8 meter i bredden. Den årlige tilvækst i højden er omkring 25 centimeter, mens bredden øges med omkring 20 centimeter om året.
Stribet løn er en interessant træart med unikke træk, der gør det til et bemærkelsesværdigt element i skove og haver i sit naturlige habitat. Dets farverige løv og karakteristiske bark giver det et visuelt tiltalende udseende, især om efteråret, når bladene skifter til guldgul farve.

Stribet løn har nummer 23 i haven. Du finder den til højre for hytten ved siden af abetræet

Translate »