Ugens Træ: Død mands finger 🎃

Ugens Træ: Død mands finger 🎃

Blåbælg, også kendt som “Død mands finger” på grund af dens karakteristiske blåduggede aflange bælge, er en fascinerende løvfældende busk, der byder på både visuel skønhed og en skjult delikatesse i haven.

Denne busk, der kan nå en højde på 2-4 meter og en bredde på 2-3 meter, er ikke kun bemærkelsesværdig for dens særprægede blålige frugter, men også for dens imponerende vækstform. Blåbælg er opret og kun svagt forgrenet, hvilket giver den et unikt udseende i haver og parker.

Blåbælgs blade er store og uligefinnede med op til 25 par småblade. Oversiden af bladene er mat lysegrøn, mens undersiden har en smuk blågrøn farve. Om efteråret skifter bladene til en charmerende grøngul høstfarve.

I maj-juni blomstrer busken med klokkeformede, grønlige blomster, der sidder i løse, overhængende klaser. Senere i sæsonen modnes de karakteristiske bælge fra grøn til en lyseblå farve. Disse bælge indeholder en klæbrig og geléagtig frugtmasse og talrige flade kerner, og de er spiselige. De har en forfriskende, sød smag, der minder om melon eller sød agurk.

Blåbælg trives godt i forskellige jordtyper og er hårdfør i det danske klima. Det er en skjult perle i det danske landskab, ofte dyrket som prydbusk på grund af dens dekorative bælge, der hænger tilbage efter løvfald om efteråret.

Havens lille Blåbælg har nummer 19 og kan findes bag ved pavillionen op mod “skoven”.

Translate »