Ugens træ: Kinesertræ

Ugens træ: Kinesertræ

Kinesertræ (Koelreuteria paniculata) er et charmerende, løvfældende træ, der har sin oprindelse i Nordøstkina og Korea. Dette træ er kendt for sin åbne, ofte skæve og skærmagtige krone.

Barken på kinesertræet gennemgår en forvandling i løbet af året. Først er den lyst rødbrun, så bliver den ru og brun, og til sidst får den en mørkebrun farve med orangerøde revner. Træets knopper er små og spredt placerede, ofte med en krogformet forlængelse. Bladene er bemærkelsesværdigt store og har en dobbeltfinnet struktur. Hver af de ovale blade er fint tandet eller lappet i kanten. Oversiden af bladene er mat og mørkegrøn, mens undersiden er mere blank og lysegrøn.

Kinesertræet springer ud med sine små, klart gule blomster meget sent i august. Disse blomster sidder i store, forgrenede klaser ved skudspidserne. Efter blomstringen udvikler blomsterne sig til kapsler, der normalt har tre løse sider. Frugterne er oppustede, lyserøde blærer med op til seks nødder indeni. Det er dog sjældent, at modne nødder udvikles i Danmark. I koldere klimaer kan kinesertræet blomstre tidligere og producere modne nødder hvert år.

Rodnettet består af et begrænset antal tykke hovedrødder, der har få grene og ligger relativt tæt på jordoverfladen.

Kinesertræet trives på frugtbare jorde i det nordvestlige Kina, Korea og Japan. I områder vest for Beijing kan du finde kinesertræet vokse sammen med andre træer som blåregn, hvid morbær, kejser-eg, rådhusvin, Tilia mongolica, tofarvet kløverbusk og Vitis amurensis.
Havens kinesertræ har nummer 6.

Translate »