Ugens træ: Mispel

Ugens træ: Mispel

Mispel

Mispel (Mespilus germanica) er et lille, løvfældende træ, der har en karakteristisk, kroget vækst, hvilket giver det et malerisk udseende. Både stammen og grenene er kraftigt krogede, hvilket bidrager til træets særegne udseende. Mispel producerer frugter, der ligner store, hårde, brune tjørnebær i en større skala.
Barken på Mispeltræet er først grågrøn og filthåret. Senere skifter den til en grå farve med nuancer af brunt og har små, lysebrune korkporer. Barken bliver med alderen gråbrun og kan begynde at revne.

Mispel


Bladene er aflangt ægformede eller elliptiske med en hel, let bølget kant og markante ribber. Oversiden af bladene er græsgrøn med kun få hår, mens undersiden er lysegrøn og tæt håret. Om efteråret får bladene en gulbrun farve.
Mispel blomstrer i maj med store, hvide blomster, der vises enkeltvis i bladhjørnerne. Disse blomster er smukt udformet og tiltrækker opmærksomhed.


Frugterne er Mispeltræets mest bemærkelsesværdige træk. De ligner brune tjørnebær, men er betydeligt større. Frugterne har en hård konsistens og modner normalt ikke ordentligt i Danmark. De har fem stenhårde kerner i midten.

Mispel

Frugterne fra Mispeltræet er først spiselige i november, når de begynder at blive lidt bløde og udvikler en duft af portvin. Hvis de ikke modner på træet, kan de plukkes ved den første frost og derefter opbevares på et køligt sted i to uger. De skal bruges hurtigt, når de først er modne. Mispelfrugter kan bruges til at lave syltetøj, gelé eller sirupsagtige saucer til desserter og lignende. Smagen af Mispelfrugter ligger et sted mellem dadler og bagte æbler, hvilket gør dem til en interessant og alsidig ingrediens i køkkenet.

Mispeltræet i haven har nummer 15.

Tags :
Translate »